Mens en maatschappij leerjaar 2 kgt
Uitleg Mens en Maatschappij
Wij als M+M docenten hebben samen een lesmethode opgezet. De docenten die lesgeven houden zich aan deze planning. Totaal zijn er 8 klassen die M+M volgen in de onderbouw. De vier eerste klassen krijgen vier lesuren in de week, de vier tweede klassen krijgen vijf lessen in de week. Er zijn drie docenten die lesgeven aan de acht klassen.
Wij zorgen de voor dat alle SO's en repetities gelijk zijn en gelijk genormeerd worden. De repetitie die gegeven worden aan een leerjaar wordt door één docent nagekeken, zodat er geen persoonlijke verschillen kunnen optreden.
Per schooljaar worden er 6 hoofdstukken behandeld. In klas twee is er een lesuur meer ingeroosterd, dat wordt gebruikt voor projecten. Hier leert de leerling om samen te werken, te presenteren en het leren omgaan met verschillende computerprogramma's zoals
Word, Power Point en het maken van een website.Als laatste is de lesinhoud geen klassikale vorm van lesgeven. De klas wordt in drie groepen verdeeld.
Theorie
Computerwerk
Groepswerk
Een hoofdstuk bestaat ongeveer uit 16 lesuuren. De leerlingen zijn dan ongeveer 4 weken bezig met een hoofdstuk. De docent begint de eerste ronde met het uitleggen van de behandelde leerstof. Dat kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om de leerstof klassikaal te behandelen samen met de leerlingen. De begrippen uitlegen. Daarna zal de leerling wel afwisselend gaan werken. Ik maak tegenwoordig veel gebruik van mijn smartboard. Ik kan daar situaties op uittekenen en ik laat de leerling ook visueel kennismaken met de leerstof. Ik maak gebruik van digitaal filmmateriaal.
Elke groep krijgt per onderdeel een les de tijd om zijn opgegeven opdracht uit te voeren. Als laatste krijgt de hele klas een afmaakronde. Dan zit de leerling in SO opstelling. De leerling zorgt dat het opgegeven werk afgerond is. Als laatste moet de docent het werk nakijken en de leerling krijgt een nakijkstencil om de opdrachten te controleren. Het is een ronde van 45 minuten die elk onderdeel bevat. Er worden 16 lesuren besteed aan één hoofdstuk. De methode waar wij mee werken heet Plein M. https://www.noordhoffuitgevers.nl/wps/portal/wnvo/pleinm
https://www.youtube.com/watch?v=hsnN0gvCeSk